ArtA’A – Kunstencentrum Aalter

ArtA’A – Kunstencentrum Aalter

Waar kunst en creativiteit elkaar ontmoeten in metaal!

In het nieuwe ArtA’A – Kunstencentrum Aalter wil het gemeentebestuur in het bijzonder kunst, kennis en creativiteit centraliseren. BASIL Architecture bv speelde hier een thuiswedstrijd en bevestigde opnieuw niet aan hun proefstuk toe te zijn.

BASIL nam vervolgens de volledige lading voor zijn rekening van het architecturale ontwerp, de kleurkeuzes tot de inrichting van het kunstencentrum. Het casco pand, aangekocht door de gemeente Aalter, diende omgetoverd te worden tot het culturele hart van de gemeente: een plek om kennis, cultuur, informatie en ontspanning te kunnen delen.

Robin Van Beveren, bestuurder van BASIL Architecture bv, nam ‘open’ in openbare gebouwen letterlijk op in hun ontwerp. Geen gesloten deuren, maar een visueel contact met alle kunstvormen en functies om gebruikers en bezoekers maximaal te prikkelen. “BASIL kwam aankloppen met de plannen om een centraal gelegen lichtkoker te voorzien. Een grote glaspartij zou de 3 verdiepen met elkaar verbinden om elk verdiep van voldoende lichtinval te voorzien.” stelde projectleider Joran Doolaege. “Door te kiezen voor een open oplossing bij de andere lokalen was het niet nodig in te boeten aan veiligheid en design. Vervolgens is ArtA’A voor WYCOTEC sa het referentieproject bij uitstek in Vlaanderen waar we ons bereik in de (gele) verf zetten.”

Een brede waaier aan oplossingen

De brede waaier aan Jansen AG profielen in combinatie met Lerobel glas was hier de sleutel tot succes. Om te voldoen aan de nodige eisen bij het compartimenteren werd per ruimte een gedetailleerd bestek opgemaakt.

De verschillende repetitieruimtes telkens voorzien van Economy 60 deur- en wandgehelen met akoestisch glas zorgen ervoor dat de artiesten van morgen ongestoord kunnen repeteren.

Het sas aan de liftkokers werd telkens aangekleed met de brandveilige Janisol 2 profielen. In combinatie met het Pyrobel 16EG (Ei30) glas kan dit in het bijzonder de veiligheid van derden garanderen.

De centrale lichtkoker is een technisch huzarenstukje met het nodige wow-effect. Een glas tegen glas oplossing met een bijkomende brandweerstand tot 60 minuten was een noodzaak om gekeurd te worden.

Kortom is ArtA’A een sterk staaltje vakmanschap en de hedendaagse belichaming voor architectuur. Als laatste wensen we BASIL Architecture te bedanken om WYCOTEC te kiezen als trouwe partner!

Meer info over ons stalen schrijnwerk of
heeft u een project in de totaalafwerking,
neem dan snel contact met ons op!